Intocht Sinterklaas in Maastricht
250 gram bloem 3 gram bakpoeder 5 gram kaneel 2½ gram gemalen kruidnagel 2 gram kardemom 1 gram gemberpoeder 125 gram boter 125 gram bruine basterdsuiker 50 gram schenkstroop 3 gram zout
Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom. Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten. Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven. Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatige mopjes uit. Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C). Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.
Recepten
Recept voor pepernoten:
ingedriënten:
Recept voor taai-taai:
ingedriënten:
250 gram bloem 100 gram honing 1 eetlepel schenkstroop ½ theelepel zout ½ theelepel bakpoeder 3 theelepels kaneelpoeder 1 theelepel anijs 1 theelepel nootmuskaat 1 theelepel kruidnagelpoeder
Verwarm de honing zacht en roer de stroop erdoor. Zeef de bloem en vermeng die met de kruiden en het rijsmiddel. Roer de afgekoelde honing erdoor en kneed een stevig deeg. Rol dit op een ingevette bakplaat uit. Bak de taai taai in een op 160 °C voorverwarmde oven gaar.
bereiding:
bereiding:
3 bananen 50 gram dadels 200 gram speltmeel (gezeefd) 2 eieren 100 ml halfvolle melk 1 zakje bakpoeder 2 theelepels kaneel 2 eetlepels honing 3 theelepels speculaas en koekkruiden 50 gram amandelen handje amandelschaafsel olijfolie of boter (om in te vetten)
Recept voor taai-taai:
ingedriënten:
bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de bananen en stop ze in de keukenmachine, samen met de dadels, eieren, melk en honing. Mix goed door. Meng in een kom het speltmeel, bakpoeder, de kaneel en speculaaskruiden door elkaar. Voeg hier dan het bananen-mengsel uit de keukenmachine aan toe en roer goed door elkaar totdat het een glad beslag is. Roer dan de amandelen erdoor. Vet de cakevorm in met olijfolie en vul de vorm met het beslag. Bestrooi met amandelschaafsel en zet in de oven gedurende 40 minuten. Check altijd even of het bananenbrood gaar is met een satéprikker.
materialen:
Keukenmachine Cakeblik
250 gram amandelen 250 gram poedersuiker 1 eiwit enkele druppels citroensap ongeveer 2 eetlepels water eventueel cacaopoeder of kleurstof met een smaakje
Recept voor taai-taai:
ingedriënten:
bereiding:
Meng alle ingredienten door elkaar. Verdeel het marsepein en kleur het naar wens met een volle theelepel cacaopoeder of kleurstof Laat de marsepein verpakt in vershoudfolie 1 dag in de koelkast rijpen. Verwerk de marsepein de volgende dag. Je kunt het door leuke figuurtjes te maken zo eten.
©2018
16 november 2019, Maaspromenade, aankomst 11:00 uur